AL HET NIEUWS UIT
DE MIDDENKUST

MIDDELKERKE, OOSTENDE 


Wesp speelt padelspeler in de keel

GISTEL, OOSTENDE ● Tijdens een padeltornooi in Gistel kreeg een speler van de Ostend Padel Club dinsdag omstreeks 19.10 uur een wesp in de keel. Die begon te zwellen, waardoor de sportman geen adem meer had. De man werd gestabiliseerd door omstanders en de ambulanciers van de Gistelse brandweer. De speler werd met de urgentiehelikopter naar het AZ Sint-Jan in Brugge overgevlogen. Hij is aan de beterhand.

Agent 212 waakt over dijk en Rauschenbergplein

WESTENDE, MIDDELKERKE ● Op het Rauschenbergplein Westende aan de Zeedijk van Westende bij Middelkerke wordt een standbeeld van de stripfiguur Agent 212 op een sokkel geplaatst. Het gemeentebestuur van Middelkerke, dat de gemeente steeds meer wil profileren als stripgemeente, wil daarmee het plein opsmukken. Op dat plein werd eerder al een gocartparcours gerealiseerd. Agent 212 werd gebeeldhouwd door Matthias De Wolf.

Ravage na spectaculaire crash

MIDDELKERKE, BERLARE ● Langs de Vaartdijk-Zuid in Middelkerke raakten een 23-jarige bestuurder uit Berlare en zijn 21-jarige passagierster als bij wonder lichtgewond na een spectaculaire crash. Omstreeks drie uur reed de chauffeur, die uit de richting van Nieuwpoort kwam, over een verkeersdrempel bij een wegversmalling. Hij verloor de controle over het stuur van de auto, die over de kop ging en op het dak in een voortuin belandde. Beide twintigers werden door de brandweer van Middelkerke uit het autowrak bevrijd en werden lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. De ravage op de straat, de tuin en de rondgestrooide brokstukken waren zo groot dat de straat langs het kanaal urenlang werd afgesloten voor het verkeer om het puin te ruimen.

Twee doden gevonden na in Langestraat

OOSTENDE ● Bij een brand in een appartement boven de vroegere Ierse pub «Flanagans» op de hoek van de Langestraat en de Londenstraat in Oostende, kwamen rond 0.30 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mensen om het leven. De twee lichamen werden gevonden in het appartement op de derde verdieping boven het café. Daar ontstond de brand. Toen de brandweer toekwam sloegen de vlammen al uit de ramen en stichtten ook brand op het appartement dat eronder ligt. Ook dat verdiep brandde volledig uit, maar de bewoners konden gered worden en werden opgevangen. In het brandende gebouw woonden er vier mensen op drie appartementen. Het vroegere Ierse café staat al een tijdje leeg en wordt verkocht. Ook in Ostend Hotel, daarnaast gelegen, moesten gasten worden geëvacueerd. Ze werden opgevangen in het restaurant van het hotel. De brandweer stond bij het blussen voor een muur van hitte. Om de gastoevoer af te sluiten werd het voetpad opengebroken. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Een deskundige van het West-Vlaams parket moet de exacte omstandigheden nagaan.

Voetbaltrainer in cel voor dealen drugs

WESTENDE, MIDDELKERKE ● De 35-jarige Lorenzo S. uit Middelkerke wordt niet de nieuwe trainer van de eerste voetbalploeg van DAVO Westende. De voetbalvereniging distantieert zich van de vroegere trainer van de reservespelers, nadat die werd gearresteerd en in voorhechtenis zit op verdenking van het dealen van drugs. S. was nog maar net als trainer van de eerste ploeg aangesteld. Het onderzoek tegen de Middelkerkenaar begon nadat een anonieme tip bij de politie binnenliep. Daarom volgde een huiszoeking, waarbij 200 gram speed in de diepvries werd gevonden alsook meerdere dosissen van het verboden spierversterkende clenbuterol. S. werd aangehouden door de onderzoeksrechter en die aanhouding werd inmiddels met een maand verlengd.

Twee vrouwen zwaar verbrand in Oostende

OOSTENDE ● Bij een brand, dinsdagavond omstreeks 20.50 uur in een flat boven de parfumerie in de Adlof Buylstraat in Oostende, raakten twee vrouwen van 65 en 89 jaar zwaar verbrand. Ze werden inderhaast naar het Universitair Ziekenhuis in Gent gebracht. Het vuur ontstond door de ontploffing van het televisietoestel in hun appartement. De rook trok door heel het appartementsgebouw, zodat iedereen moest geëvacueerd worden. Enkele mensen raakten op eigen kracht buiten, terwijl anderen door de brandweer met een hoogtewerker werden ontzet. Brandweermensen haalden enkele persoonlijke spullen van de getroffenen op, zodat ze de nacht elders konden doorbrengen. Burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende zorgde ervoor dat diegenen die niet bij familie of vrienden terecht konden, werden opgevangen.

Nog maar tien vergunde nachtwinkels

OOSTENDE ● Er zijn nog maar 10 vergunde nachtwinkels in Oostende. Tot voor kort waren er dat 55. Veel van de winkels bleken niet rendabel en voldeden niet aan de voorwaarden, waardoor het stadsbestuur van Oostende de sluiting kon afdwingen. Uitbaters van nachtwinkels moeten over een vergunning beschikken en de vastgelegde openingsuren naleven.

Plannen nieuwe dijk worden voorgesteld

MIDDELKERKE ● De huidige Zeedijk van Middelkerke wordt vernieuwd. Het gemeentebestuur ontwerpt de nieuwe dijk samen met het architectencollectief TV MOP Urban Design – Plantec – Cluster – SBE – DeltaresDesign. Op 20 mei wordt tussen 10 en 16 uur in de foyer van centrum De Branding een infomarkt georganiseerd over de dijkverbreding, waar de plannen worden voorgesteld en de ontwerpers kunnen aangesproken worden.

Immense redding van slapende zeevogels

MIDDELKERKE ● Zondag werd een reddingsactie opgestart nadat er omstreeks 15 uur drie meldingen van passanten binnen liepen die het hadden over mensen die zich vastklampten aan een omgeslagen surfboard. De brandweer, politie en scheepvaartpolitie snelden ter plaatse en er werd een commandopost opgesteld op het strand voor de Koninklijke Baan. In de verte zagen de hulpverleners inderdaad iets drijven wat leek op een mensen die zich vastklemden aan een drijvend surfboard. Toen de Search and Rescue helikopter NH-90 uit Koksijde laag overvloog, vlogen er tal van vogels de lucht in. Het waren dieren die rustten op een bovendrijvende buis waarmee zand uit zee wordt gewonnen. Meteen werd de reddingsactie stopgezet.

Irritante bastaardsatijnrupsen in duinen

MIDDELKERKE ● In de duinen ter hoogte van tramhalte De Krokodiel in Middelkerke werden verschillende nesten met bastaardsatijnrupsen gesignaleerd. Die rups is de larve van een nachtvlinder, die in de lente in het struikgewas van de duinen leeft. De rupsen hebben een donkerbruine tot zwarte kleur en zwarte haren met weerhaakjes die voor veel irritatie zorgen. Wandelaars die de paden in de duinen verlaten lopen het risico door de rupsen te worden geïrriteerd. Wie in aanraking komt de rups, moet de huid meteen afspoelen met water en bij aanhoudende klachten over irritatie, jeuk, blaasjes of oogpijn contact op met een arts.

Wandelboulevard op hele Koninginnelaan

OOSTENDE ● In Oostende wordt de Koninginnelaan, tussen de Stijn Streuvelslaan en de Kaïrostraat, heraangelegd. Eerder al werd het stuk tussen Petit Paris en de Koningin Astridlaan gerenoveerd. De brede wandelpromenade langs het sportcentrum wordt straks doorgetrokken, waardoor een wandelweg ontstaat van de zee tot het Maria-Hendrikapark. De werken beginnen op het kruispunt van de Kaïrostraat en de Koninginnelaan, dat wordt afgesloten voor het verkeer. Plaatselijk verkeer kan via de parking. De noordzijde van de Koninginnelaan blijft toegankelijk voor verkeer uit de Stijn Streuvelslaan. De werken duren tot eind november. Er gaan geen parkeerplaatsen verloren in de laan.

Weer taxicheques voor Middelkerkse jeugd

MIDDELKERKE ● Het gemeentebestuur van Middelkerke biedt weer taxicheques aan voor jongeren tussen 16 en 25 jaar uit de gemeente. Vorig najaar gingen de 400 cheques als zoete broodjes de deur uit. De cheques hebben een waarde van 30 euro en kunnen door de jongeren worden aangekocht. Ze kunnen enkel worden gebruikt tijdens het weekend, op feestdagen en in de vakanties, telkens tussen 20 uur 's avonds en 7 uur ’s morgens. De cheques kunnen gekocht worden op het onthaal van het Middelkerks gemeentehuis.